Followers

Tuesday, January 31, 2012

26 or 16..you choose :p

ulang tahun kelahiran baru je lepas..saya bet dengan my-brad-pitt, yang mana wish post kat fb saya akan melebihi 30..saya berani bet pasal da bole agak saya akan menang..and the wishes reach 90+ post! hahaha..congratz to me and thanks for the wishes and all birthday gifts! :D


btw, baru realize safee sali lahir pada tarikh yang sama dengan saya, tapi dalam tahun yang berlainan..apekejadah?!! saya suka his talent but his face keep remind me to sumone..ciss! tasuke tasuke..

okey, sekarang da tua lagi setahun..satu part dalam impian hidup da tercapai, alhamdulillah..besides that, ada beberapa lagi impian dan perancangan yang harus diusahakan rentetan impian pertama yang da tercapai tu..kisah duniawi yang sementara je pun, tapi semua orang terkejar-kejar..wish me luck!

hmm..bila cakap pasal birthday, ada orang mention and tanya pasal umo saya..im proud to say that im 26th this year..but do i still look like a 16 years old girl? hahaha..age is just a number..yang penting pengisisan yang ade dalam diri kita..kan kan? okey whateverrr~

p/s: apesal malam ni dahsyat sangat bunyi letup2 bunga api? gegar KL weh -_-'


Tuesday, January 24, 2012

5 moments and 7 steps

lately rasa tangan saya macam pelik..kasar, menggelupas dan tak bes bila nak bersalaman dengan orang..i wonder why..padahal hari-hari pakai losyen before g keje and before tido kot..fikir punya fikir, ohh rupa-rupanya sabun kat wad tak sesuai dengan kulit saya *sigh*

as a nurse, we were trained to wash our hand due to 5 moments and based on 7 steps of hand washing technique..ape tu 5 moment dan 7 steps? yeay, mari kita belajar!

5 moments adalah 5 ketika/situasi yang mana seseorang itu perlu membasuh tangan..tujuannya simple, untuk melindungi diri sendiri dari jangkitan dan mengelakkan pesakit dari bertambah sakit..5 moments ni khusus untuk health worker..tapi untuk masyarakat umumnya pun, boleh jugak diamalkan mengikut kesesuaian..tak semestinya ade contact dengan pesakit je..

5 moments

tangan kan antara anggota yang paling aktif..abes semua benda nak sentuh, ye tak? so memang banyak la kuman, bakteria, virus yang bermastautin..sure korang tak nampak kuman kat tangan tu sebab die kecik..tak nampak tak bermaksud tak de..kan kan?? so, kalo pemalas nak basuh tangan, lagi-lagi lepas pegi toilet or sebelum nak makan, memang korang ni pengotor r! opss sori, terkasar lak..tapi betul kan? hahaha

so, macamana cara-cara nak basuh tangan dengan berkesan? mesti ada 7 steps ye kawan-kawan..bukan setakat lalu bawah air je..tak pun celup dalam air..kalo korang segan-segan nak basuh tangan guna sabun, jangan risau la, kuman pun tak segan silu nak hidup-subur-berkembang-biak kat tangan korang tu..yuks! jadi, 7 langkah ini dicipta untuk meningkatkan keberkesanan cucian tangan kita..semua side kita gosok, jadi kurang la percentage kuman yang tertinggal di tangan..understand? 

7 steps..faham kan pic ni? ke nak kene ade sesi praktikal? hehe
saya da tolong paste gambar kat entri ni dengan harapan sesiapa yang malas membaca tu akan terus spot pada gambar and start to think and care for your hygiene..kalo korang nak jadi pengotor dan dengan yakinnya tidak akan menyusahkan orang, up to you..but trust my words, kita ni hidup bermasyarakat, bukan sorang-sorang dalam gua..so ape-ape hal pun, mesti ada orang lain yang akan terkena tempias akibat perbuatan kita tu..so, ape macam? still segan nak basuh tangan?!

p/s: orang kata, kalo tangan kasar, mak mertua sayang..betul eh? haha :p

Sunday, January 22, 2012

differences make us better :)

hi..lama giler tak blogging kan? nak blogwalking pun xde masa..haih sejak da start rutin baru ni, hidup agak huru hara..and mula la teringat zaman gembira, zaman jadi student..haha..membazir masa btol..

im officially a staff nurse now..alhamdulillah rezeki kerja cepat datang..i was assigned to general ward..kalo ikut pengalaman training kat hospital kerajaan (GH) dulu, tak pernah la pulak jumpa general ward ni..until now im still confuse n hard to remember my patient..nasib baik ada ramai staff yang willing untuk menunjuk ajar..hopefully i will be better soon, ASAP!

mungkin ini adalah hospital swasta, jadi mereka tidak mempunyai pesakit seramai di GH..jadi kewujudan general ward ni lebih praktikal..for those yang tak tahu, general ward di tempat saya mengandungi pesakit kanak-kanak dan orang dewasa didalam satu wad..ia juga terdiri daripada pesakit lelaki dan perempuan..pesakit-pesakit ini hanya dipisahkan melalui bilik-bilik kecil..contohnya, bilik 1 dan 2 adalah lelaki dewasa..bilik 3 dan 4 adalah perempuan dewasa..bilik 5 dan 6 dalah pesakit kanak-kanak..berbeza juga dengan GH, wad ini menerima kes medikal, surgikal dan orthopedik sekali gus..see, perbezaan ni buat saya rasa staff nurse kat sini  memang serba boleh la! kagum sat..hehe..

within these few week, saya masih rasa culture-shock untuk mengikuti rutin harian di wad, mengingati nama pesakit yang majoritinya chinese..ada yang tak tahu cakap melayu dan english langsung..berbezaan nursing report dan macam-macam lagi la..kang kalo dok pikir satu-satu, gugur rambut pulak..haha..

and like always, thanks Allah for always be by my side..to my family, bubble n my-brad-pitt, thanks sebab memahami dan sentiasa bersama-sama saya..your point of view yang berbeza dengan manusia yang tengah stress ni sangat membantu..thanks for landing your ears and giving me support and advise..walaupun kadang-kadang hanya dengan satu perkataan, tapi tetap boleh menenangkan..its actually bukan pasal apa yang mereka cakap, tetapi kerana mereka concern..ohh, i miss them soooo much!

ape motif pic ni? haha


p/s: differences always make us better in many way!


Related Posts with Thumbnails