Followers

Sunday, January 22, 2012

differences make us better :)

hi..lama giler tak blogging kan? nak blogwalking pun xde masa..haih sejak da start rutin baru ni, hidup agak huru hara..and mula la teringat zaman gembira, zaman jadi student..haha..membazir masa btol..

im officially a staff nurse now..alhamdulillah rezeki kerja cepat datang..i was assigned to general ward..kalo ikut pengalaman training kat hospital kerajaan (GH) dulu, tak pernah la pulak jumpa general ward ni..until now im still confuse n hard to remember my patient..nasib baik ada ramai staff yang willing untuk menunjuk ajar..hopefully i will be better soon, ASAP!

mungkin ini adalah hospital swasta, jadi mereka tidak mempunyai pesakit seramai di GH..jadi kewujudan general ward ni lebih praktikal..for those yang tak tahu, general ward di tempat saya mengandungi pesakit kanak-kanak dan orang dewasa didalam satu wad..ia juga terdiri daripada pesakit lelaki dan perempuan..pesakit-pesakit ini hanya dipisahkan melalui bilik-bilik kecil..contohnya, bilik 1 dan 2 adalah lelaki dewasa..bilik 3 dan 4 adalah perempuan dewasa..bilik 5 dan 6 dalah pesakit kanak-kanak..berbeza juga dengan GH, wad ini menerima kes medikal, surgikal dan orthopedik sekali gus..see, perbezaan ni buat saya rasa staff nurse kat sini  memang serba boleh la! kagum sat..hehe..

within these few week, saya masih rasa culture-shock untuk mengikuti rutin harian di wad, mengingati nama pesakit yang majoritinya chinese..ada yang tak tahu cakap melayu dan english langsung..berbezaan nursing report dan macam-macam lagi la..kang kalo dok pikir satu-satu, gugur rambut pulak..haha..

and like always, thanks Allah for always be by my side..to my family, bubble n my-brad-pitt, thanks sebab memahami dan sentiasa bersama-sama saya..your point of view yang berbeza dengan manusia yang tengah stress ni sangat membantu..thanks for landing your ears and giving me support and advise..walaupun kadang-kadang hanya dengan satu perkataan, tapi tetap boleh menenangkan..its actually bukan pasal apa yang mereka cakap, tetapi kerana mereka concern..ohh, i miss them soooo much!

ape motif pic ni? haha


p/s: differences always make us better in many way!


No comments:

Related Posts with Thumbnails