Followers

Tuesday, January 24, 2012

5 moments and 7 steps

lately rasa tangan saya macam pelik..kasar, menggelupas dan tak bes bila nak bersalaman dengan orang..i wonder why..padahal hari-hari pakai losyen before g keje and before tido kot..fikir punya fikir, ohh rupa-rupanya sabun kat wad tak sesuai dengan kulit saya *sigh*

as a nurse, we were trained to wash our hand due to 5 moments and based on 7 steps of hand washing technique..ape tu 5 moment dan 7 steps? yeay, mari kita belajar!

5 moments adalah 5 ketika/situasi yang mana seseorang itu perlu membasuh tangan..tujuannya simple, untuk melindungi diri sendiri dari jangkitan dan mengelakkan pesakit dari bertambah sakit..5 moments ni khusus untuk health worker..tapi untuk masyarakat umumnya pun, boleh jugak diamalkan mengikut kesesuaian..tak semestinya ade contact dengan pesakit je..

5 moments

tangan kan antara anggota yang paling aktif..abes semua benda nak sentuh, ye tak? so memang banyak la kuman, bakteria, virus yang bermastautin..sure korang tak nampak kuman kat tangan tu sebab die kecik..tak nampak tak bermaksud tak de..kan kan?? so, kalo pemalas nak basuh tangan, lagi-lagi lepas pegi toilet or sebelum nak makan, memang korang ni pengotor r! opss sori, terkasar lak..tapi betul kan? hahaha

so, macamana cara-cara nak basuh tangan dengan berkesan? mesti ada 7 steps ye kawan-kawan..bukan setakat lalu bawah air je..tak pun celup dalam air..kalo korang segan-segan nak basuh tangan guna sabun, jangan risau la, kuman pun tak segan silu nak hidup-subur-berkembang-biak kat tangan korang tu..yuks! jadi, 7 langkah ini dicipta untuk meningkatkan keberkesanan cucian tangan kita..semua side kita gosok, jadi kurang la percentage kuman yang tertinggal di tangan..understand? 

7 steps..faham kan pic ni? ke nak kene ade sesi praktikal? hehe
saya da tolong paste gambar kat entri ni dengan harapan sesiapa yang malas membaca tu akan terus spot pada gambar and start to think and care for your hygiene..kalo korang nak jadi pengotor dan dengan yakinnya tidak akan menyusahkan orang, up to you..but trust my words, kita ni hidup bermasyarakat, bukan sorang-sorang dalam gua..so ape-ape hal pun, mesti ada orang lain yang akan terkena tempias akibat perbuatan kita tu..so, ape macam? still segan nak basuh tangan?!

p/s: orang kata, kalo tangan kasar, mak mertua sayang..betul eh? haha :p

3 comments:

Arra Ahmad said...

sekarang tangan kiter licin lgi u..tak keje kan..haha

faizura rahman said...

arra ahmad: haha..tgk la nnt..

Abdullah Abelah said...

i m also medical site.. so in our health promotion.. we care about that... think it.. more to healthy

Related Posts with Thumbnails