Followers

Saturday, March 26, 2011

Saturday, March 19, 2011

watak kartun di usia emas

baik, tarik nafas dalam-dalam sebelum tengok gambar-gambar ni..
*
*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*








HAHAhaHAHahAHAHA!! 
benda ni lagi menambah stress ke ape?! 

cis..penangan exam punya pasal..benda pelik-pelik yang jumpa kat web..haha

Monday, March 7, 2011

duit atau sahabat?

''..kerana kau adalah seorang sahabat, aku tak teragak-agak nak membantu ape yang patut..tak cukup duit nak makan? ouh tak pe..aku bagi ko pinjam dulu, nanti da cukup bulan ko bayar la enh! aku ni bukan la kaya..tapi setakat nak pinjam untuk makan boleh la..''

''..thanks beb! janji!! nanti da gaji aku bayar..terima kasih tau!!..''

''..its okey..mak aku cakap, dosa kalau aku kenyang, tapi tak berkongsi..padahal aku tahu kau kelaparan..kalau dekat, boleh la share makanan..ni jauh, jadi aku boleh bagi pinjam ape yang patut je la..''

sebulan kemudian

''..weh gaji da masuk belum? bila nak bayar hutang? aku nak pakai duit la..''

''..belum gaji la beb..nanti kalo ade, aku bank in okey..jangan risau..''

dua bulan kemudian

''..beb, aku serius nak pakai duit..nak duit boleh?..''

''..sori weh..keta aku problem r..kene masuk bengkel..nanti gaji lagi sekali, aku janji aku bayar..''

enam bulan kemudian

''..agak-agak, duit ko ade lagi tak?..''

''...........''

setahun kemudian

''..selamat hari jadi..aku orang 1st ke yang wish?!..''

''..ha'ah la..orang 1st..terer btol..ape kata ko bank in duit aku sebagai hadiah?!..''

''..belum gaji la..''

''..ko jangan macam-macam..da setahun tak gaji ape lagi? tak kan nak aku mengadu kat mak ko kot..''

''..mengadu la kalo ko nak..up to you!..''

''..baik..''

pernah tak korang alami situasi macam ni? situasi yang mana korang terasa seperti seorang pengemis yang sedang meminta sedekah padahal itu adalah hak korang? pernah?! saya yakin SANGAT ramai yang pernah..

 
seorang sahabat pernah menyebut: sebelum nak pinjam duit kat orang, fikir dulu..decide which u need most; friend or money..betul kan? kalau jadi macam kes kat atas ni, memang la boleh bawa sampai hilang kawan..kalau si pemberi pinjam ni kaya-raya, tak mungkin die heran nak kejar si pemiutang..tapi kalo si pemberi pinjam ni seorang student? tak ke merana hidup dia..RM100 tu pun banyak kot..boleh beli sebuah buku teks 'anatomy and physiology' tahu?! haha..

melalui sedikit research yang telah dilakukan (chewah..haha!), Jabatan Mufti Negeri Selangor ada menulis:

Berdosa besar bagi orang yang sengaja tidak membayar hutang. Seseorang yang suka melewat-lewatkan bayaran hutang setelah berkemampuan untuk membayar-nya, boleh mendatangkan kesan buruk dalam hidupnya bukan sahaja di dunia bahkan di akhirat antaranya :
    i. Hidup akan ditimpa kehinaan dan hilang maruahnya.
    ii. Hidup mereka tidak mendapat keredhaan dan keberkatan  Allah.
    iii. Perbuatan mereka itu digolongkan dalam perbuatan zalim.
    iv. Amalan kebajikan mereka tidak akan diterima.

Sabda Rasulullah S.A.W.
  Maksudnya : “Penangguhan hutang oleh orang yang berkuasa membayarnya, adalah satu kezaliman, halal maruah dan hukuman ke atasnya (iaitu pemberi hutang boleh mengambil tindakan ke atas diri dan maruahnya)
(Riwayat Ibnu Majah)
 Sabda Rasulullah S.A.W.
  Maksudnya : “Kurangkan dirimu daripada melakukan dosa, maka akan mudahlah bagimu ketika hendak mati. Kurangkan daripada berhutang nescaya kamu akan hidup bebas”.
  (Riwayat Baihaqi)
 
sudah terang lagi bersuluh..kepada sesiapa yang ada berhutang, silalah jangan menzalimi orang yang telah berbaik hati membantu kamu ketika kamu susah dulu..


Ya Allah, jauhkanlah aku dari sifat begini dan orang-orang begini..amin~

Sunday, March 6, 2011

cuti dan bercuti lagi!!

hi kawan-kawan..sangat lama kot tak buat post..ke-bz-an melampau..ini bukan alasan..tapi ini kenyataan..hehe..

okey, im just arriving home setelah berpenat lelah bercuti..menarik? ouh yeah! untuk orang yang super bz dan duduk di ceruk, dapat tengok muvee dan karok sejam dua, itu ialah heaven! haha..(serious saya tak sabar nak balik dan berkhidmat di kL because i have everything there!)

pulang ke kampung halaman :)

menghilangkan stress seiring dengan kehilangan suara


menonton The Adjustment Bureau..(pic hiasan)



masih didalam mood holiday, the next entry will be my super fun wet holiday!

holiday dapat hilangkan stress..kerja dapat duit..both DAPAT sesuatu..tp mana lagi bes ek?!
Related Posts with Thumbnails