Followers

Friday, October 28, 2011

pai ayam+daging yang simple dan sedap!

hai..hari ni try resepi baru lagi..suke, suke!! hehe..actually tak terfikir pun nak buat pai ni..time jalan-jalan kat tesco selayang untuk cari bahan nak buat apam polkadots aritu, ternampak pulak bende alah kat bawah ni..tibe-tibe adik lelaki saya cakap 'along, buat la pai ayam'..hoho..so kakak die ni pun ape lagi, lets go bebeh! :D

kau la punca segalanya!

setelah gigih meng-google, akhirnya dapat la idea untuk reka resepi sendiri..its so simple..guna je ape yang ada kat rumah..banyak rupenya barang kat rumah i ni ye..semangat, semangat! hehe :p

bahan pastri:
4 1/2 cawan tepung gandum
4/5 bahagian buttercup
1/2 cawan air dari fridge
garam
kuning telur untuk sapuan atas pastri
ATAU boleh beli kulit pastri dari tesco..

bahan inti:
3 sudu minyak masak
2 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - potong dadu
3 keping daging burger ramli (2 daging, 1 ayam) - hancurkan
7 ketul mini frankfurter (blackpepper ayamas) - potong dadu
1 cawan mixed vegetables
garam
serbuk lada sulah
1 paket sup cendawan campbells (larutkan dengan 1 cawan susu segar) 

a part of..

cara-cara penyediaan pastri:
ramas tepung dan garam dengan buttercup sehingga adunan jadi berderai macam serbuk roti..masuk air sedikit demi sedikit dan gaul dengan garpu hingga adunan kental..uli dengan hujung jari hingga adunan menjadi doh..bungkus dengan plastik dan simpan dalam fridge..

contoh tepung pada fasa 'berderai'

cara-cara penyediaan inti:
tumis bawang hingga naik bau..masukkan daging burger dan frankfurter..kacau hingga masak..masukkan mixed vegetables, garam dan serbuk lada sulah..masak hingga kering dan angkat..setelah sejuk, tuang sup cendawan pada bahan inti tadi dan gaul hingga pekat..

inti yang masih panasssss

giling doh dan tekap bulat-bulat untuk dilapiskan pada acuan..masukkan inti dan sapu sedikit air pada tepi doh..tutup semula acuan dengan adunan pastri..tekan dengan garpu..sapu kuning telur..

gambar atas: sebelum masuk oven..gambar bawah: pai separa siap

panaskan oven selama 10 minit pada suhu 200'c..bakar hingga perang keemasan (dalam 20 minit la)

jeng jeng jeng!

nampak sedap kan? kalo korang rasa, perghhh..sure tak cukup satu..hehe..selamat mencuba!

p/s: nak pergi makan lagi, okey bye! :D

12 comments:

Cik Zaiey said...

hehe..6pk sdp jgk ..

faizura rahman said...

cik zaiey: sedap..lg2 air tgn sndr..boleh makan byk2! hehe

fatiehahramli said...

cedap..nyummm3....^_^

faizura rahman said...

fatiehahramli: jgn lupe try! hehe

i'm shin... i'm inesen said...

nak cobaaaa

faizura rahman said...

shin: harussssss! :p

Yan said...

thank you... nak try le...

Anonymous said...

garam tu brpe sudu ea?

faizura rahman said...

yan: welcome :)

faizura rahman said...

anon: agak2 je..kalo x suke masin, ltk sikit je..vice versa :)

faizah daud said...

Nak share resepi nie boleh yer...nmpk mudah jek

faizah daud said...

Nak share resepi nie boleh yer...nmpk mudah jek

Related Posts with Thumbnails