Followers

Thursday, September 22, 2011

How Much Water Do You Need?

air adalah sangat penting untuk hidup..kalau siapa yang belajar biologi, tentu sedar bahawa kandungan air dalam badan secara amnya ialah 60%..bagi sesiapa yang masih ingat subjek geografi, kandungan air diatas muka bumi kita adalah 70.9%..bagi anda-anda yang belajar human physiology pulak, korang sure akan tahu bahawa manusia akan kehilangan 1.7 liter air melalui proses pernafasan..


cerita saya pada hari ini adalah berkaitan dengan air..ramai orang fikir lagi banyak kita minum air, lagi sihat tubuh badan kita..eh ehh, salah ye, SALAH! ade jugak yang rasa, lagi kuat kita minum, lagi bersih buah pingang kita..ha, ni LAGI SALAH..

yang ramai tak tahu, jika kita minum lebih dari apa yang badan kita perlukan, kita sebenarnya mendera tubuh badan..kenapa? kerana lebihan cecair yang memasuki badan akan:

1. meningkatkan isipadu darah yang akan membebankan kerja jantung dan salur darah
2. merosakkan buah pinggang akibat kapilari dalam buah pinggang menapis terlalu banyak air
3. mengakibatkan sel otak mengembang dan ditunjukkan dengan sakit kepala, mual, muntah dan hingga menyebabkan kematian

7 liter sehari beb! -_-'

pergh pergh..tak takut ke? kan dalam Islam dah suruh bersederhana..tak kira la dari segi ape pun..berlebih-lebihan tu amalan syaitan..lagi pulak berlebih-lebih, lepas tu tak habis-habis menunjuk macam kau seorang je yang ada..pui! (ade macam zizan tak? haha) so, sila minum mengikut ape yang badan kita perlukan ye..

macamana nak tahu? first, korang boleh assume keperluan air badan melalui HAUS..ye, tubuh kita ni ada sistem homeostasis iaitu sistem yang bertindak secara spontan untuk seimbangkan keperluan tubuh..kalau badan kita kurang air, kita akan dahaga atau haus..jadi, minumlah air..

second, perhatikan urine color..urine tu air kencing ye kawan-kawan..if urine tu pucat, jernih, means badan anda telah mempunyai kandungan air yang mencukupi..but if urine tu kuning sangat dan pekat, means anda kene  consume lebih banyak air..faham kawan-kawan? hehe..

third, kira keperluan air harian anda..kalau rajin la..untuk memudahkan anda yang malas mahu membuat kira-kira, saya dah linkkan sumber-sumber yang menarik disini..mula-mula, convert berat badan anda dari kilogram (kg) ke pound (lb) disini..kemudian, isi jawapan dari link tadi disini dan jawab beberapa soalan..then, automatically akan ada jawapan tentang jumlah air yang perlu anda minum dan beberapa maklumat tambahan lain yang berguna..

selamat mencuba dan selamat minum air ye..ingat, air masak/kosong/mineral sahaja okay..bukan three layer tea, ribena dan sirap limau tau! haha :D

p/s: saya perlu minum 1.9 liter sehari..anda bagaimana?

6 comments:

i'm shin... i'm inesen said...

shin nyer urine kaler puteh.. dah x berbau sgt.. ngee..

~aishah♥ said...

wah.. siyesly sgt mmbantu Fai.. thanks a lot! ;)

Päk Läng said...

kampai boleh?

sedap...

faizura rahman said...

shin: uik! haha

faizura rahman said...

aishah: sharing is caring..hehe..u r welcome :)

faizura rahman said...

pak lang: kampai tu ape?

Related Posts with Thumbnails