Followers

Thursday, August 11, 2011

bertunang

"Sembunyikanlah pertunangan & isytiharkanlah perkahwinan" 
(Riwayat Ad Dailami)

lepas baca ayat tu, saya terfikir: zaman sekarang ni, orang bertunang da sama taraf dengan orang bernikah..siap ada pelamin, pakai baju dan make-up macam pengantin, hantaran walaupun hanya gula-gula, sampai berdulang-dulang..tu belum lagi yang bagi Al Quran, baju, kasut dll..nanti time nikah, nak letak ape pulak atas dulang hantaran tu ek? *wondering*

ohh pink, cantik giler!

sambil baca lagi artikel tersebut, penulis menyatakan ini:

Pertahankan syari’at. Jauhilah yang haram. Kalau bertunang sudah diheret merata-merata tanpa batasan, tanpa sebab (atau mereka-reka sebab), atau sudah lagaknya semacam suami isteri.. kalau itu yang kalian mahu, kahwin sajalah.. usah ditangguh. Hukum Islam ada sebabnya. Dan dalam pertunangan tiada aqad nikah. Mahukah kita beristerikan atau bersuamikan seseorang yang curang pada agamanya? di mana jaminan beliau tidak akan curang pada kita setelah berkahwin kelak?

ohh pedas ye kawan-kawan..macamana ni?! hoho.. 

Kalau mahu rasa glamour kerana bertunang, postkan sahaja ke akhbar. Kemudian bila putus, muka berubah warna. Nasihat Allah dan Rasul tidak mau diikut! ..

okey, pedas lagi! -_-''

p/s: sape rasa pedas? nak air free tak?! haha

7 comments:

hijau green said...

bila mau tunang~? C=

faizahaha said...

ehh fye..tgh survey2 ke??ngee~

faizura rahman said...

opss..hahaha

fahmie firas said...

Best Entry Ni
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.

http://fahmiefiras.blogspot.com/

faizura rahman said...

fahmie firas: ohh thanks..entry ni adalah perkongsian :)

will visit ur site later :)

misS-dA said...

WAH...i like dis entry..nti tung nk sork2 gak..ekeke..tp jika anda btunang..berila tau..hikhikk

faizura rahman said...

miss-da: kte dlu or syue dlu nih? hehe..insyaAllah bgtau..doa2 la ye..

Related Posts with Thumbnails