Followers

Saturday, June 11, 2011

red velvet cake

red velvet cake, memang sedang hot diperkatakan..orang kata ape, all-the-time controversy-cake?! hehe..sape yang rajin masuk blog-blog masakan dan hantu makanan, confirm pernah dengar pasal kek ni..and im so into this sexy cake color! hehe..

kat bawah ni ialah resepi kek yang saya dah try buat dan makan..memang jadi la..barang-barang pun memang senang dapat kat supermarket..sesiapa yang nak cuba, you are welcome and enjoy the cake :)

bahan cake
1 2/3 cawan tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu kecil baking soda
110g shortening
1 cawan gula halus
2 biji telur
1/2 cawan susu
 1/4 cawan buttermilk
1 sudu kecil cuka
1/2 botol warna merah cecair

bahan cream cheese frosting
250g cream cheese
30g mentega
1 cawan gula ising
1 sudu kecil esen vanilla
jus dari 1 hirisan lemon

bahan chocolate ganache
250g coklat gelap di cincang halus
200 ml whip krim

**********************************************************************

cara membuat kek
  1. Pukul shortening & gula hingga kembang
  2. Masukkan telur satu persatu
  3. Masukkan esen vanilla
  4. Masukkan bahan kering (diayak), bersama dengan susu & buttermilk bergilir2 berakhir dengan bahan kering
  5. Akhir sekali masukkan cuka dan gaul rata
  6. Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan selama 30-40 minit pada suhu 170C 
cara membuat cream cheese frosting
Pukul cheese & mentega hingga berkrim, masukkan gula ising, vanilla dan jus lemon

cara membuat chocolate ganache
cairkan coklat dan whip cream menggunakan teknik double boiled

"Biarkan kek sejuk betul-betul, baru sapukan cream cheese frosting dan coklat ganache okey"


hilang mengidam saya hari ni :)

6 comments:

alinac lover said...

dah try juga..mmg best :)

faizura rahman said...

alinac: dlm seminggu, sy da baked kek ni 3 kali! hehe

kotak bulat said...

wah~ er..xpndai nak buat kek la..ehehe.tkut tak jd.. :P

RozSyah said...

mcm sedap jer..belum pernah makan lagi kek ni..

faizura rahman said...

kotak bulat: sy pun try n error je..hehe..

faizura rahman said...

rozsyah: sy cari kt kedai, xjmp2..tu yg try buat sndr..sedap la pulak..hehe

Related Posts with Thumbnails