Followers

Monday, February 14, 2011

hikayat merong mahawangsa

zaman dulu-dulu, masa sekolah, sayalah orang paling bosan time subjek sejarah..if nampak muka cikgu je, or selak muka surat pertama teks book je, confirm menguap..haish..kesian cikgu yang mengajar tu..tapi da mintak maaf da masa nak spm ek..hehe..

sekarang ni, tiba-tiba rasa subjek tu bes plak..nak tahu kenapa? sebab semalam saya TERtengok trailer cite Hikayat Merong Mahawangsa (HMM)..eh tapi kan, cite ni ade dalam silibus subjek sejarah ke tak ek? hehe..

okey, HMM  adalah sejarah yang menceritakan pasal Kedah, mengisahkan tentang susur galur Merong Mahawangsa yang beragama hindu dan menjadi pengasas Kedah, lalu menukar nama kepada Sultan Muzaffar Syah setelah memeluk Islam.

Trailer HMM yang saya tonton semalam merupakan sebuah filem epik penuh aksi yang menggambarkan suasana pada kurun ke-2..Cerita ini mengisahkan seorang nakhoda dan pahlawan yang bernama Merong Mahawangsa yang dikatakan berasal dari keturunan Iskandar Zulkarnain. 

Dalam cerita ini, beliau telah mengiringi putera Rom yang dalam perjalanan untuk berkahwin dengan puteri China..Di dalam perjalanan, rombongan itu telah diserang oleh garuda..nak tahu lagi, kene tengok la kan..yang mengujakan, filem ni dihasilkan oleh KRU studio..70% menggunakan bahasa inggeris dan bahasa melayu klasik..lepas diterbitkan, Universal Pictures International Entertainment Ltd diberi kuasa untuk mengedarkannya untuk tayangan di seluruh dunia! sure bes kan!


hebat tak hebat la penangan poster dan trailer cite ni, sampai saya berangan sehari suntuk..kejap-kejap berangan jadi Meng Li Hua, si puteri china yang chantek..kejap-kejap berangan jadi Embok, si gadis melayu yang ayu..dengan OST movie ni yang bertajuk 'sedetik lebih' nyanyian Anuar Zain yang sangat mendayu-dayu, adeh..memang tak sabar nak tengok! haha..

hasil berangan :)


serious dah masuk list..10 march 2011, wajib g cinema! hehe

5 comments:

Along Tapa said...

haha.dah tengok hikayat merong mahawangsa, pastu baca blog aku untuk kekalkan penggunaan bahasa klasik tu...amcam??ada ngam??hehehe...

Gorengbaek - Koleksi bahasa kias dulu-dulu....

Hangit Habis dah - Kenapa nak double standard??

faizura rahman said...

along: haha..ngam habes!!

mohd azlan b. adnan said...

hehe..nice r fye..ckgu rosmani xkn marah punyer r..musti die terharu tgk ape yg ko lukis tuh...hoho

faizura rahman said...

azlan: haha..aku harap cikgu rosmani xjmp blog aku nih!

Rahsia Merong Mahawangsa said...

Pewaris Mutlak Kerajaan Sebenar Merong Mahawangsa Ada Disini...

Related Posts with Thumbnails