Followers

Saturday, December 31, 2011

selamat tahun baru 2012

‎2011 akan tamat dalam beberapa jam lagi..terima kasih kepada Allah atas segala kesempatan, kenangan, pengajaran dan semua kisah suka duka yang telah dilalui..ape yang boleh diguna pakai, letak baik-baik ditepi supaya boleh diselak-selak semula sebagai panduan nanti..apa yang menyakitkan dan menyesakkan, bungkus baik-baik dan humban dalam tong sampah..jangan flush dlm toilet bowl, nanti tersumbat..haha..

semoga 2012 penuh dengan rezeki, dipermudahkan urusan, dipercepatkan ape yang sepatutnya, ditingkatkan kesihatan dan disulami dengan cerita gembira yang indah dan manis dari segenap sudut..insyaAllah..man jadda wa jadda, wa man zaroa' hasoda..saya percaya janji Allah itu benar :)


pesanan penaja: kepada manusia diluar sana, berubahlah di tahun baru ni..baik la kamu-kamu semua duduk rumah, tingkatkan ilmu, amal ibadah atau rapatkan hubungan dengan keluarga..jangan asyik dok pikir nak sambut new year kat mana..confirm banyak road block dan pencegah maksiat malam ni..jangan cari pasal..serius ni! :p

selamat menyambut tahun baru 2012 dan semoga ini adalah titik mula pecutan anda kearah yang lebih baik..take care!

p/s: semoga result LJM saya dan rakan-rakan kump 1/2009 adalah cemerlang dan terbaik..aminnn :)

Wednesday, December 14, 2011

selamat tinggal *tempat* ini

pagi tadi, dengan berakhirnya peperiksaan Lembaga Jururawat Malaysia, maka tamatlah status saya sebagai seorang pelajar di 'tempat' ini.. *berharap untuk menjadi pelajar lagi, satu hari nanti* tahniah kepada semua yang terlibat..semoga kita semua lulus 100% dan saya doakan anda diposting secepat mungkin..insyaAllah..

registered staff nurse :)

malam ini, bermula pula sesi kemas mengemas barang yang dah beranak pinak selama 3 tahun untuk di bawa pulang ke kampung halaman..masa mula-mula datang dulu 2 beg je..la ni tetibe penuh 1 avanza! ohh dahsyat..haha..

another 15 days to finish up 2011, schedule saya dah penuh..all is about family matter and holidays..wow tak sabar nak bersenang lenang sambil melakukan banyak perkara yang tertangguh..put aside all about human anatomy..nanti sebelum posting, kita jumpa lagi okeh! :p

p/s: wahai barang-barang, sila masuk ke dalam kotak dengan sendiri boleh? hehe

Friday, December 2, 2011

1 december..world AIDS day

*maaf kerana lewat publish* semalam ialah 1 december..semalam juga merupakan hari AIDS sedunia..ini bukan bermakna dunia menggalakkan lebih ramai masyarakat menghidap penyakit kronik ni..tapi lebih kepada mendidik masyarakat untuk mengenali apa itu AIDS, mengubah stigma, membuka minda, mengikis diskriminasi dan memupuk sikap positif untuk mengurangkan penularan penyakit ini..


tema DUNIA untuk tahun 2011 hinggalah 2015 ialah 'getting to zero'..iaitu 'zero HIV infection, zero discrimination, zero AIDS related death'..nak kena translate ke? google translate kan ade, sila manfaatkan ye..hehe..bagi MALAYSIA pula, temanya di tambah iaitu 'ke arah eliminasi transmisi vertikal' ataupun menghalang penularan dari ibu ke anak didalam kandungan..

demi untuk menjayakan misi kerajaan ini, hospital-hospital seluruh negara diseru untuk melakukan ujian saringan AIDS keatas ibu-ibu yang mengandung supaya penyakit ini dapat dikesan diperingkat awal, diberi rawatan dan mengurangkan risiko bagi bayi yang bakal lahir untuk menghidap penyakit ini..selain itu, inilah juga tujuan mewajibkan saringan HIV AIDS keatas pasangan yang ingin berkahwin - supaya dapat mengurangkan penghasilan bayi penghidap AIDS..nak info lanjut tentang ujian saringan ini, boleh rujuk post 'HIV Rapid Test' ni..


sekarang ni tengah hangat diperkatakan tentang terdapat virus HIV dalam minuman seperti coca cola, pepsi dan 7up..betul ke? saya pun terfikir-fikir,
  1. boleh ke virus tersebut hidup dalam medium berasid macam coke tu? pernah dengar cerita tak, kalau tuang coke atas kesan darah orang accident kat jalan raya, kesan tu boleh hilang? dulu kecoh cerita tu..ini menunjukkan coke boleh menghakis darah..by the way, untuk sesiapa yang belajar biology, korang tahu kan yang darah merupakan medium terbaik bagi pembiakan virus/ bakteria? so nampak tak kaitannya disini? kalau coke menghakis darah, darah dah takde, macam mana virus tu boleh hidup? kalau virus tu mati, boleh menjangkiti manusia ke? pelik!
  2. berpegangan tangan, bersalaman, berkongsi tandas, berkongsi alatan seperti pinggan, cawan, sudu serta makanan, berpelukan, bercium, duduk berhampiran dengan pesakit, mendapat jangkitan kutu atau gigitan nyamuk sama sekali TIDAK BOLEH MENYEBABKAN JANGKITAN! penyakit ini hanya boleh dijangkiti melalui darah, air mani serta air mazi..didalam susu ibu, air mata, air liur dan air kencing pesakit, virus hanya dikesan dalam kuantiti yang amat sedikit hingga tidak dapat menjadi punca untuk anda dijangkiti..jadi adakah coke boleh menyebarkan virus HIV? curious! 
  3. ape yang tersebar di FB adalah virus telah disebarkan didalam minuman oleh pekerja HIV di kilang yang berada di New Delhi..adakah air coke di malaysia disupply oleh negara India? tak tahu la pulak..

kesahihan gosip ini masih tidak diketahui statusnya..jadi sila jangan percaya membuta tuli..bertindaklah dengan menggunakan ilmu..jika sesiapa yang ada bukti kukuh, tolonglah beri respon di ruangan komen artikel ini okey! perkongsian anda sangatlah dialu-alukan..

update: terjumpa blog ini..Aku HIV Positif..baik untuk pembacaan dan berguna bagi mengikis diskriminasi yang ada dalam diri anda! selamat membaca :)

p/s: banyak penghidap AIDS yang tidak berdosa..bukan semua dari mereka mengamalkan seks rambang atau berkongsi jarum suntikan..mereka hanya tidak bernasib baik :(

    Tuesday, November 29, 2011

    dia buat airmata ku bergenang! finally~

    Subhanallah, Alhamdulillah, Laillahailallah, Allahuakbar..

    tu je yang berulang-ulang saya ucapkan ketika membaca blog entri dari blogger ini yang ditujukan khas untuk saya..

    arra ahmad, my coursemate :)

    saya insan yang tidak sempurna, jauh sekali untuk dikagumi..apa yang saya kongsi melalui cerita-cerita didalam blog ini hanyalah bertujuan memotivasi diri, inspire adik beradik, bakal anak cucu cicit serta perkongsian untuk membantu rakan-rakan yang inginkan semangat untuk meneruskan hidup..

    Ben tu nama besar..saya? fuhhhh -_-'

    hidup ini bukan mudah..lagi pula kita tak berpeluang untuk berhadapan dengan semua manusia secara realiti semasa hayat kita ini..jadi saya rasa sebarang entri yang saya hasilkan hanyalah bertujuan untuk perkongsian dari hati yang ikhlas, agar bila saya dah takde pun, ada manusia yang boleh dapat manfaat dari penulisan disini..

    seriously, kadang-kadang terdapat juga entri yang penuh emosi, jika anda baca dan terasa pedas, itu memang tujuan saya..menegur untuk kebaikan..dah banyak sangat penegur budiman dalam dunia blogging ini, tapi anda macam tak faham-faham jugak kan? jadi saya buat yang hard core sikit supaya lepas baca, anda akan rasa mahu melempang diri sendiri..haha..erk, okey, ini entri serius!

    okey kembali kepada topik utama..semasa penghasilan entri 'Final Year Student Dinner!' sebelum ini, saya hanya berniat untuk berkongsi aktiviti disekitar tapak kaki sahaja..sharing pictures around, laughing at candid and adore at friends purple outfit..thats all..saya rasa seronok mengedit gambar dengan watermark sendiri, share melalui entry dan post link di facebook..emosi saya ketika itu adalah gembira..again, GEMBIRA..

    without knowing that somebody adore my blog too much, silently she create her own blog after read some of my 1st batch entry..thanks arra! tetiba rasa dihargai..huhu..and its seriously touch me when she created several entry and dedicated it for me..yang latest, iaitu 'A Nurse Want To Be A Teacher' memang sungguh-sungguh menukar emosi saya dari gembira kepada terharu dan sebak..

    read more by click the link *above*

    dear arra, kita tak pernah terlalu tua untuk mempunyai impian dan menggapainya..instead of luck, kita perlu percaya takdir dan berusaha serta akhirnya bertawakkal..yang bulat takkan datang bergolek dan yang pipih takkan datang melayang..sesungguhnya kita hanya mampu merancang, Allah jua yang menentukan segala-galanya..best of luck! saya doakan kamu berjaya mencapai cita-cita..insyaAllah!
     p/s: bermain dengan emosi boleh buat manusia cepat tua..okey lets smile and laugh again! hehe

    Monday, November 28, 2011

    final year student dinner!

    semalam ketika skuad harimau muda berperang dengan Bahrain, pelatih tahun akhir Kolej Kejururawatan Kubang Kerian, telah menghadiri majlis makan malam bagi meraikan kecemerlangan kelulusan 100% di dalam peperiksaan akhir, Kementerian Kesihatan Malaysia..kerana kekurangan penonton, skuad malaysia telah kalah..

    majlis yang bertemakan 'gorgeous in lavender' telah diadakan di dewan utama Universiti Sains Malaysia..nama pun lavender, jadi haruslah memakai outfit berwarna purple bagi memberi sokongan kepada penganjur yang telah berpenat lelah menguruskan majlis..terpaksa ye, TERPAKSA! haha..

    sila layan beberapa keping gambar dibawah untuk merasai kemeriahan 'purple' kami semalam :)


    panjang btol nama dinner nih!

    kalendar 2012 buatan sendiri sebagai door gift..sweet! :) 


    'geng' since semester 1

    beberapa classmate

    beberapa classmate bersama 'prince of da night'

    beberapa classmate bersama 'prince of da night'

    beberapa classmate

    classmate lagi :)

    bersama 'pelatih terbaik ko-kurikulum'

    my clique :)

    Pn Teo - the best nursing lecturer i ever had!

    posing jap..haha
    Alhamdulillah..finally its mine! :D
    syukur alhamdulillah..akhirnya kejayaan digenggaman..for those yang tahu tentang cerita suka duka, liku - liku serta onak ranjau yang saya terpaksa tempuh sebelum saya sampai ke tahap ini, they will know, bukan senang nak berjaya..

    mesti ada yang pelik, yes i'm a degree holder..saya merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Biologi dengan kepujian..saya mengikuti program matrikulasi satu tahun sebelum melanjutkan ijazah..saya telah menjadi seorang guru selepas saya bergraduasi..tapi takdir Allah tu maha besar..Dia menghalakan saya kearah minat saya semula..walau sejauh mana saya lari, saya tetap menyimpan cita-cita untuk menjadi jururawat..jangan tanya kenapa tidak bermula sejak selepas SPM..yang boleh saya katakan hanyalah, jauh perjalanan, luas permandangan, banyak pengalaman..jadi tak salahkan saya mengambil diploma selepas menggenggam degree? its crazy, but its lovely..lets ur passion be ur profession! :)

    update: layan juga pic dinner dan muka innocent saya di blog ARRA AHMAD (^^)V


    p/s: semoga maal hijrah membawa saya kearah kegemilangan dan kemurahan rezeki..aminnn..

    Saturday, November 26, 2011

    salam maal hijrah

    selamat menyambut awal muharam..hari ni 30 zulhijjah dan esok 1 muharam..bermakna petang ini kita disunatkan membaca doa akhir tahun dan selepas maghrib pula disunatkan membaca doa awal tahun..for sure ramai blogger akan tepek doa-doa tersebut di blog masing-masing..jadi anda boleh la google..kalo rajin bukak Fb pun, ramai yang post link pasal doa tu..jika berkesempatan, jangan lupa baca okey..

    alhamdulillah kerana tahun ini diberi kesempatan untuk membacanya (insyaAllah jika panjang umur hingga waktu maghrib sebentar lagi) kerana bekerja pagi *nurse kerja shift okey* dan tidak mempunyai masalah wanita *hehe*..

    disebabkan perubahan cuaca yang mendadak, hujan-panas-hujan, dan memandangkan sekarang adalah musim pasukan Harimau Muda Malaya sedang hebat beraksi di padang, jadi saya mengalami beberapa masalah..bermula dengan sakit tekak akibat bersorak, kemudian menjadi batuk dan selsema, sehingga hari ini, telah 3 hari saya mengalami demam panas (ada termometer sendiri, jadi boleh cheak suhu badan setiap 1 jam! haha) serta bersin non-stop..memang dugaan yang sangat berat kerana tidak boleh mc..macam tak best la pulak kan terpaksa menunjukkan muka sakit dihadapan orang sakit kat wad tu..haih, sabar je la..


    sakit adalah kafarah dosa..semoga sakit ini akan membawa saya memasuki tahun baru islam esok dengan keadaan yang bersih dan terhapus segala dosa..insyaAllah :)
    selamat menyambut tahun baru islam!

    p/s: malam esok ada dinner la pulak..nak pakai baju ape ni..grrr!

    Sunday, November 20, 2011

    air kelantan terkotor?

    tak tahu nak cakap ape..E.coli, logam berat  seperti arsenik dan besi? keracunan la macam ni..air water-cooler yang ditapis pun masih kuning berkarat dan berbau..macamana la manusia kat sini boleh hidup? patutla wujud macam-macam penyakit..oh tidakkkk!

    update:
    Kota Bharu, Machang, Pasir Mas, Pasir Puteh, Tanah Merah, Gua Musang, Kuala Krai dan Jeli dikesan mempunyai kandungan mangan melebihi piawaian dengan Kuala Krai mencatat pencemaran tertinggi sejak 2009.

    Pencemaran mangan dalam air terawat yang dibekalkan AKSB juga tidak banyak bezanya apabila hanya empat daripada 10 daerah yang bebas pencemaran iaitu Machang, Bachok, Pasir Mas serta Pasir Puteh dan kawasan paling teruk tercemar adalah Kota Bharu.

    Mangan boleh menyebabkan gangguan saraf dikenali ‘manganism’ (menggeletar seperti pesakit parkinson) selain gejala psikiatri seumpama halusinasi.

    rujukan: 
    UTUSAN, 20nov2011 
    - air disahkan tercemar bakteria E.coli
    - kesihatan rakyat kelantan terancam

    p/s: patut banyak orang kurang siuman berkeliaran kat sini -_-'

    Saturday, November 19, 2011

    11 petanda dia gay

    hi kawan-kawan..lately saya rasa macam banyak sangat dengar cerita pasal gay..ya Allah, kenapa ya? perempuan kan banyak, kenapa nak yang sejenis jugak..tengok search trending kat yahoo pun, topik 'gay marriage' tersenarai dalam top ten..banyak kes lelaki kacak, kerjaya bagus, quite berumur, tak kawen -kawen, rupanya gay..tu mujur tak kawen..ade yang nak menutupi, dia gi kawen..lepas tu isteri makan hati bila tahu husband tu bercintan-cintun dengan kaum sejenis..choi! naudzubillah..mintak jauh la :(

    dari Fb..anak sape ni..sedih tengok :(
    antara petanda yang saya dapat kesan dari beberapa gay yang dikenal pasti melalui pengalaman dan pemerhatian ialah:
    1. sering memuji lelaki lain kacak/ handsome/ tough/ badan kental tanpa segan silu dan seakan-akan terpukau..highlight word SERING..
    2. sukar memuji/ mengagumi/ jatuh hati kepada wanita..kalau ada perempuan seksi lalu depan mata pun die buat macam tak nampak..bukan takut dosa pandang aurat tapi takde nafsu kat perempuan..
    3. cuba mendapatkan perhatian lelaki yang diminati dengan cara yang pelik..contohnya memberi pandangan/ renungan mata yang tidak berkelip..
    4. update status FB atau blog dengan cara yang suspicious eg. abg xx tak reply msg i..i merajuk taww! mencik die 100x! sukew hati jeww T_T *choi!*
    5. suka pakai t-shirt ketat dan berwarna terang supaya lekuk-lekuk badan nampak jelas dan berniat buat lelaki lain terliur..
    6. suka aksesori cantik-cantik dan meriah macam perempuan..eg. pakai gelang/ cincin/ subang/ rantai dan bawak tote bag pergi jalan-jalan..
    7. selalunya pendiam atau jarang bergaul dengan perempuan..kawan mereka majoriti lelaki..
    8. suka pegi gym/ fitness center sebab boleh cari ramai mangsa/ pelanggan..
    9. suka memasak dan asyik update pasal makanan..
    10. suka bercuti dengan rakan-rakan lelaki dan upload gambar yang suspicious..bila ditanya, mereka cakap ' tu abang aku la'.. *ko ingat orang percaya ke?*
    11. metroseksual..sangat-sangat jaga penampilan..ada banyak barang make-up dan perfume berjenama kalah perempuan..
    ini pandangan peribadi saya..saya tulis apa yang saya nampak..actually gay ni susah nak dikesan kecuali korang rapat dengan dia..atau dia ada blog yang korang boleh baca aktiviti hariannya..ada jugak orang kata boleh kenal gay melalui jari..betul ke? wallahualam..

    dari google
    sedih kan..mereka bukannya tak boleh nak berubah, tapi ramai yang tak mahu..mungkin pernah kecewa dengan perempuan ke apa kan..sudah-sudah la tu..dosa besar, bukan korang tak tahu..hmm..okey, saya sedih..harap-harap sempat bertaubat sebelum ajal..saya doakan kamu.. 

    p/s: macamana nak tahu dia gay? takut la :(

    Thursday, November 10, 2011

    notes and exam

    hoyehh! exam was done in a pretty perfect way..alhamdulillah, alhamdulillah..soalan yang keluar, walaupun bukan ape yang orang ramai spot, nampaknya agak berpihak kepada kami..macam biasa la, ada jugak sub-question yang tricky, tapi the rest was fine..syukur, dan harap-harap semua rakan-rakan pelatih kumpulan 1/2009 akan lulus cemerlang untuk peperiksaan akhir ini..amin..

    see..how 'lunyai' my notes yang tinggi menggunung tu hanya untuk menjawab 2 paper color pink yang nipis beberapa helai je..sabar je la..walaupun saya suke pink, tapi kali ni, kena fikir dua tiga kali gak! haha..

    nampak tak subjek ape? emergency ngan professional beb..memang la kena ada banyak ilmu baru boleh jawab.. *sigh* sekarang boleh la rehat beberapa hari sebelum pulun buat latihan untuk LJM pulak..the last ones..100 soalan objektif dalam masa 1 jam..kena warming up cepat-cepat ni..hehe..

    p/s: 3 daripada 4 batang pen baru telah terkorban hanya untuk 2 paper..banyak betul menulis! haha..tahniah!

    friendship's ladybirds :)

    "its not about the shape, nor the price..its all about the value of friendship that we should appreciate.."
    cehhh..pandai la tu! haha..its a very small gift for my friends..nak exam kan..sometimes, some people perlu diberi semangat, kata-kata perangsang atau dorongan untuk tidak putus asa..lagi-lagi disaat-saat akhir peperangan (exam)..ada yang tak sampai ke garisan penamat tapi dah give up..ada yang tersungkur sebelum tiba ke medan perang..macam-macam lagi la..so, for me, ini adalah salah satu cara untuk motivate dan raise up our morale..me and my group mate..insyaAllah..


    terima kasih untuk kawan-sampai-mati yang melihat susah senang saya dari awal (januari 2009) hingga hari ini, yang menyahut gelak tawa saya, menyapu air mata duka, bergelumang dan lemas bersama-sama di tengah-tengah himpunan buku dan nota..semoga kita semua berjaya mencapai impian untuk cemerlang dalam bidang ini..insyaAllah..untuk faten ayuni, izzati, syahida, rabiatul, saziela, nurul, farahana, fatim faezah, do keep in touch ya!


    untuk illi muna, marahaini, shamimi, halimahtul, munirah, azilawati, aina, kamsariah, khuzaimah dan  amirah, terima kasih kerana menjadi team mate yang happening dan menyeronokkan ketika bekerja di wad, operation theatre dan A&E untuk praktikal terakhir kita semester ini..sampai bila-bila pun, rajin-rajin la bekerja okey..remember, takde sorang manusia pun yang tak suka bekerja dengan kita jika kita ringan tulang dan tidak berkira..hormat rakan sekerja dan sayang pesakit..insyaAllah, kerja ikhlas kerana Allah, akan membahagiakan hidup kita dunia dan akhirat..


    last but not least, good luck untuk peperiksaan lembaga jururawat pada 14 december 2011 nanti..jadikan ia yang pertama dan terakhir..do your best and tawakkal for the rest!

    p/s: 35 days left :)

    Monday, November 7, 2011

    Patah Seribu - Shila Amzah

    for the time being, im keep repeating this song in my 'pink mp3'..shila, bekas peserta OIAM mempunyai suara yang sangat sweet, nyaring dan beliau pandai menggunakan kelebihannya untuk menyanyikan lagu-lagu yang memang sesuai dengan key suaranya..cuba dengar lagu ni..lirik dan iramanya adalah 100% ciptaan shila..totally talented like matlutfi okeyhhh! opss! haha..

    ********************

    Walau kau tiada di sini
    Ku tetap ingat semua pesanmu
    Ku hidup seolah-olah kau masih ada
    Bisikan kata kepadaku

    Bilakah kau akan utuskan surat buatku
    Aku terus menunggu tibanya kata cintamu

    oh.. patah seribu hatiku
    Bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
    Haruskah ku lupa kerna engkau telah pergi

    Biar pergimu tanpa relamu
    Namun hatiku tetap rasa
    Kejamnya kau meninggalkanku dengan nota-nota
    Cinta buat kita berdua bila kan ku bisa menerima ketiadaanmu
    Kan ku bakar semua hapuskan semua kenangan

    Patah seribu hatiku
    Bila mengenangkan segala yang kita bina bersama
    Haruskah ku lupa kerna engkau telah pergi

    Sayangku mohon padamu
    Segera tinggalkanku
    Pergilah kau ke tempat yang kau tuju
    Pasti ada hikmah buatmu dan juga buat diriku

    Pergilah…




    p/s: nak exam pun still boleh mengkaji suara orang lagi..haih parah!

    Sunday, November 6, 2011

    Aidiladha, be positive!

    last year, saya frust giler dengan satu syarikat bas ni pasal spoil kan mood raya saya..nak tahu company mana? ha, baca nih: berkorban untuk raya korban. tahun nih still tak rasa suasana raya yang tenang jugak..sebab exam is around the corner, 9 dan 10 november 2011..so tak dapat nak balik kampung bandar kole lumpo..haha..


     anyway, disebabkan sambutan hari raya korban ni sangat la meriah di tempat yang saya duduk sekarang ni, jadi semuaaaaaaa kedai/restoran/kafe akan ditutup selama 2 hari..disebabkan saya duduk asrama, bukan rumah sewa (tak boleh memasak), dan berpantang maggi, jadi juadah rasmi hari raya saya esok adalah roti dan biskut tiger..hehe..nama pun raya korban kannn..so harus la berkorban..be positive! hehe..selamat hari raya :)

    p/s: lagi sebulan..next year kita raya sakan kt KL-singapore ye!

    Friday, November 4, 2011

    final OSCE november 2011

    Pada 1 dan 2 november 2011 yang lepas, telah berlangsungnya peperiksaan akhir OSCE atau Objective Structured Clinical Examination bagi saya dan rakan—rakan pelatih tahun akhir kumpulan ambilan 1/2009, Kolej Kejururawatan Kubang Kerian..bagi kami, ini adalah OSCE yang ke 12 sepanjang 3 tahun bergelar pelatih..

    OSCE kali ini melibatkan 10 prosedur iaitu memakan masa selama 2 hari (5 prosedur untuk 1 hari)..selama ni, OSCE sehari je..dalam sehari tu ada 7 hingga 8 prosedur yang diuji..

    Sebelum giliran dipanggil, pelatih tersebut akan dikuarantin di suatu tempat untuk menghalang sebarang komunikasi dengan pihak luar (takut soalan bocor la tu..haha)..nasib la, kalo ada beratus-ratus pelatih, start kuarantin pukul 7.30 pagi, kadang-kadang pukul 4 petang barulah tiba giliran kita..selain berlatih prosedur, tidur je la dalam bilik kuarantin tu jawabnya untuk elak bising..hehe..

    10 orang pelatih akan dipanggil ke bilik ujian setiap kali ujian dilakukan..mereka akan bergilir-gilir masuk ke stesen prosedur yang disediakan apabila loceng dibunyikan..masuk sorang-sorang ye, tiada pengecualian..apabila masuk, pelatih dikehendaki untuk membaca arahan soalan, berfikir dan terus melakukan prosedur..masa yang diberi untuk setiap stesen adalah 5 minit..5 minit saja wehhh! Ketaq lutut nak buat prosedur..yang paling tak boleh blah, dalam setiap stesen tu ada pemeriksa akan duduk dan stare time kita buat prosedur..mana tak cuak :p

    lepas 5 minit, loceng sekali lagi akan dibunyikan, dan pelatih dikehendaki keluar dari stesen tadi dan berada di depan stesen berikutnya sebelum loceng baru dibunyikan, pelatih masuk untuk 5 minit lagi, buat prosedur, loceng berbunyi, pelatih keluar, dan terus berulang sehingga complete 5 stesen untuk hari tersebut..sesak nafas kan..dah macam robot pulak rasa..hahaha..

    Contoh soalan yang akan diberikan:

    Encik Ahmad 50 tahun, mengalami kemalangan jalanraya dan mempunyai luka di bahagian kaki kanannya. Anda dikehendaki melakukan dressing ditempat tersebut. Dressing lama telah dilonggarkan. Anggap anda telah mencuci tangan dan memakai mask.

    google :)

    Puan Siti 35 tahun merupakan seorang surirumah. Beliau dimasukkan ke wad akibat Diabetik Mellitus. Anda dkehendaki memberikan suntikan s/c monotard 20unit OM kepadanya dibahadian deltoid. Anggap anda telah selesai membasuh tangan.

    opss! hehe

    Dalam setiap stesen tu akan di sediakan patung (mannequin) sebagai model beserta alatan untuk melakukan prosedur..kalau beruntung, model diambil dikalangan adik-adik junior yang akan mengenyit mata untuk beri hint..tapi kalo patung, diam membisu la jawabnya..kalo tak tahu nak buat prosedur, terkulat-kulat la sorang-sorang selama 5 minit kat dalam tu..haish..nasib baik tak jadi lagu tu..hihi

    mannequin yang ni pun ade..best gile nak belajar! hehe
    Untuk OSCE akhir baru-baru ini, prosedur yang diuji adalah:

    1)      hari pertama
    -         dressing luka
    -         pemeriksaan payudara
    -         kemasukan CBD (wayar kencing)
    -         nasihat penggunaan MDI (ubat asthma)
    -         suntikan s/c insulin

    2)      hari kedua
    -         bandaging figure of eight
    -         dressing tiub saliran
    -         pengambilan tekanan darah secara manual
    -         eye swabbing dan eye drop
    -         pemberian ubatan lasix

    alhamdulillah, penderitaan 3 tahun sudah pun berakhir untuk OSCE..semoga keputusan yang bakal keluar nanti memberangsangkan..insyaAllah..and now, im fighting with books and notes..peperiksaan akhir teori pulak menanti beberapa hari saja lagi..doakan kejayaan saya okey! Till then, terima kasih :)

    p/s: counting days: 42 hari lagi :)

    Saturday, October 29, 2011

    eye illusion


    ape korang rasa bila tengok gambar ni? ini bukan apam polkadots okey..bintik-bintik ni tak bergerak, seriously! tapi, kenapa macam gambar ni pusing-pusing? arghhh..tidakkk!

    p/s: ludah jilat semula, korang rasa geli tak??

    Friday, October 28, 2011

    pai ayam+daging yang simple dan sedap!

    hai..hari ni try resepi baru lagi..suke, suke!! hehe..actually tak terfikir pun nak buat pai ni..time jalan-jalan kat tesco selayang untuk cari bahan nak buat apam polkadots aritu, ternampak pulak bende alah kat bawah ni..tibe-tibe adik lelaki saya cakap 'along, buat la pai ayam'..hoho..so kakak die ni pun ape lagi, lets go bebeh! :D

    kau la punca segalanya!

    setelah gigih meng-google, akhirnya dapat la idea untuk reka resepi sendiri..its so simple..guna je ape yang ada kat rumah..banyak rupenya barang kat rumah i ni ye..semangat, semangat! hehe :p

    bahan pastri:
    4 1/2 cawan tepung gandum
    4/5 bahagian buttercup
    1/2 cawan air dari fridge
    garam
    kuning telur untuk sapuan atas pastri
    ATAU boleh beli kulit pastri dari tesco..

    bahan inti:
    3 sudu minyak masak
    2 biji bawang besar - potong dadu
    2 ulas bawang putih - potong dadu
    3 keping daging burger ramli (2 daging, 1 ayam) - hancurkan
    7 ketul mini frankfurter (blackpepper ayamas) - potong dadu
    1 cawan mixed vegetables
    garam
    serbuk lada sulah
    1 paket sup cendawan campbells (larutkan dengan 1 cawan susu segar) 

    a part of..

    cara-cara penyediaan pastri:
    ramas tepung dan garam dengan buttercup sehingga adunan jadi berderai macam serbuk roti..masuk air sedikit demi sedikit dan gaul dengan garpu hingga adunan kental..uli dengan hujung jari hingga adunan menjadi doh..bungkus dengan plastik dan simpan dalam fridge..

    contoh tepung pada fasa 'berderai'

    cara-cara penyediaan inti:
    tumis bawang hingga naik bau..masukkan daging burger dan frankfurter..kacau hingga masak..masukkan mixed vegetables, garam dan serbuk lada sulah..masak hingga kering dan angkat..setelah sejuk, tuang sup cendawan pada bahan inti tadi dan gaul hingga pekat..

    inti yang masih panasssss

    giling doh dan tekap bulat-bulat untuk dilapiskan pada acuan..masukkan inti dan sapu sedikit air pada tepi doh..tutup semula acuan dengan adunan pastri..tekan dengan garpu..sapu kuning telur..

    gambar atas: sebelum masuk oven..gambar bawah: pai separa siap

    panaskan oven selama 10 minit pada suhu 200'c..bakar hingga perang keemasan (dalam 20 minit la)

    jeng jeng jeng!

    nampak sedap kan? kalo korang rasa, perghhh..sure tak cukup satu..hehe..selamat mencuba!

    p/s: nak pergi makan lagi, okey bye! :D

    Thursday, October 27, 2011

    apam polkadots yang marvellous!

    hi kawan-kawan..sekarang ni saya tengah bercuti..besides hang out dengan kawan-kawan dan family, saya suka main masak-masak..hehe..and today, im trying to make apam polkadots yang tengah hangat di pasaran..walaupun polkadots saya nampak pelik, tapi rasanya boleh tahan la..fuhh..nasib baik! haha..anyway, its a good trial for me as a beginner..(saya tak pernah buat kuih tradisional! cehhh~)

    bahan A:
    3 biji telur (fresh dari fridge) 
    1 1/2 cawan gula halus
    1 sudu ovalatte

    bahan B:
    3/4 cawan susu segar
    2 1/2 cawan tepung gandum
    2 sudu baking powder
    jem untuk filling
    pewarna

    cara-cara:
    pukul bahan A hingga kembang..masuk susu segar sedikit demi sedikit sambil memukul adunan dengan perlahan..masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak sedikit demi sedikit sambil terus memukul adunan..bahagikan kepada beberapa bahagian yang dikehendaki..campur pewarna dan kacau rata..


    masukkan sedikit adunan didalam papercup..letakkan jem atau filling sebelum menutup semula papercup dengan adunan..buat dots sebagai hiasan..



    masukkan adunan didalam pengukus apabila pengukus betul-betul panas..kukus selama 15 minit..

     
    sila abaikan keabnormalan polkadots tu ye sebab rasanya sangattt marvellous! selamat mencuba :)
    p/s: suka masak dan makan tapi berharap tak gemuk! haha

    Wednesday, October 19, 2011

    girl's language~

    Girl's Language :

    If She Don't Text You :
    - It's Because She's Waiting For You To Text Her

    When She Walks Away From You Mad :
    - Follow Her

    When Shes Quiet :
    - Ask Her What's Wrong

    When She Ignores You :
    - Give Her Your Attention

    When She Pushes YOU AWAY :
    - Pull Her BACK

    When You See Her Crying :
    - Wipe Her Tears & Ask What's Wrong

    When She Says Go Away :
    - Just Go Close To Her & Give Her Hug

    p/s: sometimes its true..but most guy didn't understand * sigh *

    Monday, October 17, 2011

    exam syndrome..again!

    S.T.U.D.Y. 
    S-Sleeping, 
    T-Talking, 
    U-Unlimited sms,  
    D-Dreaming,  
    Y-Yawning
    okey, seriously exam syndrome again..huarghh!! 



    just for my reminder,

    takwim peperiksaan
    • 20 Oktober 2011 - penilaian CPR (cardio pulmonary resusitation)
    • 1 & 2 November 2011 - Final OSCE (amali - penilaian kecekapan prosedur)
    • 9 November 2011 - NEMN (teori - emergency nursing)
    • 10 November 2011 - NPPF (teori - professional practice of nursing)
    • 14 Disember 2011 - Peperiksaan Lembaga Jururawat Malaysia
    so for the time being, i'll be focusing on this..dahulukan apa yang perlu..ye dok? hehe..

    “Ya Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu. Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”
    amin ya rabb~

    p/s: ready to sleep with notes and text book! ohh wish me luck ya! :)

    Friday, October 14, 2011

    kecemasan!! nenonenoneno~

    wahh da lama tak hapdet blog..berhabuk-habuk dah ni memandangkan tuannya tersangat la sibuk..ceh alasan! haha..

    by the way, saya baru je selesai posting di casualty atau nama lainnya accident & emergency (A&E) department..bagi student nurse yang bakal qualified serta HO baru, kat depatrment ni lah kita akan banyak belajar..dari recognize pesakit, screening dan locate pesakit di zon tertentu berdasarkan severity simptom yang ditunjukkan, berfikir secara pantas untuk manage case, mengekalkan langkah-langkah precaution ketika attend pesakit, melihat pelbagai kes yang tak pernah terfikir akan jumpa, mengikut ambulan call untuk mengambil mangsa kemalangan yang menggelupur dijalan raya, melihat dan mrngambil iktibar tentang kes-kes moral masyarakat seperti rogol, dera dan sebagainya..ianya sangat mencabar tetapi serius, menyeronokkan!

    gambar google: A&E Hosp Raja Perempuan Zainab, Kota Bharu :)

    di department ini juga saya berjaya untuk memasang jarum atau kami panggil branula untuk memasukkan cecair ke badan pesakit dan mengambil spesimen darah untuk diperiksa..senang rupanya..hehe..

    if tak sakit, jgn sesuke nk insert bnd ni ye..plez save your veins~

    just to share, A&E department ni adalah dikhaskan untuk kes-kes kecemasan..setakat korang batuk n demam biasa, sila lah pergi ke klinik kesihatan..kalau lah korang tahu betapa ramainya manusia yang menunggu giliran dan betapa kelam kabutnya kakitangan yang bertugas, mesti korang faham kenapa jabatan kecemasan di hospital-hospital kerajaan sampai buat kempen untuk educate masyarakat tentang tujuan A&E diwujudkan..

    sila lah mengerti: hanya kes serius dan yang memerlukan rawatan segera sahaja yang akan dilayan dengan cepat dan pantas..ini bukan pilih kasih tapi ini adalah tanggungjawab..jangan marah kalau korang-korang yang tak berapa serius ni terpaksa menunggu berjam-jam lamanya untuk mendapatkan rawatan di A&E..itu maknanya kes korang belum cukup teruk dan korang sebenarnya masih mampu bertahan..mujur sistem kesihatan kita belum mengamalkan polisi tidak menerima pesakit..kalau tak, memang naya la..hehe

    dan lagi satu, sekarang ni kita ada 1malaysia 1nombor..korang tahu nombor ape? haha..pandai! nombor 999 ye kawan-kawan..polis, bomba, hospital, pertahanan awam (JPA), semua pun nombor ni cover..yang penting bila buat panggilan, sila beri maklumat yang tepat tentang kejadian..contohnya nama anda yang menelefon, lokasi tempat kejadian, ape yang berlaku, jumlah mangsa yang terlibat, keadaan mangsa..yang paling penting jangan buat panggilan palsu! nombor ini bukan tempat kamu untuk meluahkan perasaan atau mengisi masa lapang ye..ini sangat menyusahkan dan merugikan masa para penyelamat..mana tahu time ambulan bergegas ke kawasan yang dinyatakan dalam panggilan palsu tu, ada insident yang lebih teruk sedang benar-benar berlaku dan nyawa mangsa tidak dapat diselamatkan hanya kerana korang yang tak bertanggungjawab..tak rasa roh orang mati tu akan haunted seluruh hidup korang ke nanti? choiiiiii!!

    Rakyat Malaysia kini hanya perlu menghubungi satu nombor kecemasan iaitu 999 untuk mendapatkan bantuan kecemasan membabitkan polis, bomba, hospital dan Jabatan Pertahanan Awam.
    Para petugas terlatih dan profesional dari Pusat Perkhidmatan Panggilan Kecemasan akan mengendalikan talian kecemasan 999 yang dilengkapi data mengenai kecemasan dan lokasi berbentuk digital. Sebarang panggilan kecemasan oleh orang ramai seterusnnya akan dikendalikan oleh Penyedia Perkhidmatan Kecemasan mengikut jenis kecemasan yang dilaporkan.
    Panggilan kecemasan 999 adalah percuma. Sebarang panggilan kecemasan akan dijawab dalam masa 10 saat.
    Sistem penerimaan panggilan kecemasan 999 yang dipertingkat membolehkan usaha mengenalpasti setiap panggilan yang dibuat, kerana nombor pemanggil akan tertera dan dapat disimpan untuk rekod atau rujukan.
    Ini dapat membantu mengelakkan keciciran ketika panggilan kecemasan dibuat di samping memantau panggilan palsu.
    Setiap panggilan palsu boleh dikenakan denda RM50,000 atau penjara setahun atau kedua-duanya mengikut Seksyen 233, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.
    okey la..harap-harap overview ni dapat educate masyarakat serba sedikit tentang fungsi jabatan kecemasan dan cara mendapatkan bantuan iaitu dengan nombor 999 tu..next time kita story plak ape yang dikatakan kes kecemasan tu ye..till then, imissyou ♥ hihi


    p/s: lagi 2 bulan sebelum qualified..ohh teruja! doakan saya okey :)
    Related Posts with Thumbnails