Followers

Sunday, October 10, 2010

pernah kena demam denggi?

siapa pernah kena demam denggi? mesti fobiakan sebab kene masuk hospital, masuk air kat tangan..saya tak pernah kene and chooii choooiiii!! janganlah terkena pulak! eii takut :(



sekarang ni bilangan kes denggi sedang meningkat dengan jayanya di malaysia..di kota bharu, tempat saya bertugas, setiap hari bilangan kemasukan pesakit ke wad tak pernahnya berkurangan..sampai kadang-kadang katil dalam wad tu pun tak cukup..ouh so sad!

korang tau demam denggi tu ape? okey, meh kte story mory sket!

Demam denggi adalah disebabkan oleh virus denggi. Ia merebak melalui gigitan nyamuk aedes. Dianggarkan terdapat lebih 100 juta kes denggi di serata dunia setiap tahun. kat malaysia berapa? siapa tahu, saya upah coklat! hehe..


                                   cantik kakiku..belang-belang..kelas gitu :)


demam ni bukan macam demam biasa..boleh mati wa cakap sama lu! (haha..takut tak?!) so, kalo sesapa rasa die demam sekarang ni, better la pegi buat cheak-up..jangan malas-malas tau..kang buatnye betul awak tu kene demam denggi, da peringkat teruk baru nak sedar diri, haa..saya tak tahu~

benda yang paling simple korang boleh perasan ialah badan korang panas..demam la tu kan! hehe..tapi ingat, ini demam bukan sebarang demam..demam panas ye kawan-kawan..lepas tu diikuti dengan tanda-tanda lain seperti:


  • Sakit kepala
  • Sakit tulang belakang
  • Sakit sendi-sendi
  • Loya dan muntah-muntah
  • Sakit biji mata
  • Ruam 

                                              booo-chaaakk!! haha..takut tak?!


 ada lagi satu jenis demam denggi yang orang panggil denggi berdarah..kalau yang itu, ada extra tanda-tanda yang korang kene pantau iaitu:


  • Mudah lebam
  • Pendarahan di bawah kulit, pada hidung atau gusi
  • Ia boleh diikuti dengan pendarahan seluruh badan yang juga membawa maut 

so, silalah alert dengan tanda-tanda diatas..mencegah lagi baik daripada mengubati, ye tak?! macamana? hapuskan tempat-tempat pembiakan nyamuk aedes..semua orang pun tahu la..sebok je kau nih fyez! hahaha..sukati la..saya taknak korang kene masuk wad, tetibe katil tak cukup, kene bentang tikar kat lantai pulak! hehe..

yang penting, jangan takut pergi buat cheak-up..minum banyak air putih/air masak kalo korang demam..ada orang suka minum 100plus..up to you! tapi jangan minum manis-manis sampai dapat penyakit baru (kencing manis) sudahlah ye!
sape pernah kene demam denggi angkat tangan! cik misi nak mengira ^_~

5 comments:

SYaMiLa said...

pastikan kt rumah tk de air yg bertakung...

faizura rahman said...

betul! bahaya tu~

n.h.m.s said...

huhu~~penah kena demam denggi berdarah (siap darah hidung, gusi) masa cuti sekolah form 4.masa raya lagi.13 hari kat hospital selayang sekali dgn ayah and mysis kena denggi.syukur sgt masih hidup!!

faizura rahman said...

form 4? ouh time tu awk da pindah mrsm kan..pity of u..da tahap berdarah hidung, mmg da bahaya tu..stakat ni, kte xjmp lg pesakit mcm tu kt hosp kte..huh..syukur semua selamat..

lps ni kne lebih alert tmpt2 pembiakan nyamuk..kene musnahkan!! chaiyok! :D

Anonymous said...

macam ada simtom2 2 tp biler pergi check dottr kter dmam mmg pnas tp xder paper...just risaw jer lah...mner lah thu ad pape kan...rse mcm nk bom jer dtr 2...

Related Posts with Thumbnails